Hybride producten met Plant4Texture

Consumenten kiezen steeds vaker een duurzaam alternatief voor vlees of willen matigen in hun vleesconsumptie. Het aanbieden van een hybride vleesproduct, waarbij het product voor een deel uit vlees en een deel uit plantaardige ingrediënten bestaat, kan voor slagers kansen bieden. Slagers kunnen zichzelf hiermee onderscheiden en de klantenkring uitbreiden.

Kans voor de slager

Met de plantaardige basis die gemaakt is in het project Plant4Texture van de Wageningen Universiteit & Research (WUR) in samenwerking met SVO vakopleiding food en KNS heeft de slager een concrete manier om goede plantaardige of hybride producten te produceren.

Interesse in de plantaardige basis of grondstoffen van Plant4Texture?

In het onderzoeksproject Plant4Texture is door onderzoekers van WUR, SVO en KNS kennis ontwikkeld en toegepast om een plantaardige basis, met eiwit, van neutrale smaak te maken. Hiermee kan een slager met succes eigen hybride slagersproducten maken met een bepaalde textuur en smaakprofiel. De plantaardige basis kan door de slager zelf samengesteld worden of via een tussenpersoon besteld worden.

Heb jij interesse in de losse grondstoffen of in de plantaardige basis als halffabrikaat? Neem dan contact op met KNS, Jacques Rijk: j.rijk@knsnet.nl, of laat je gegevens achter in het formulier op deze pagina. KNS zit in een verkennende fase om het product voor leden van KNS op de markt te krijgen, daarom deze inventarisatie.

Toepassing en gebruik

De plantaardige basis laat zich makkelijk mengen met rund, varken of kip. Het te ontwikkelen hybride product, dat deels uit vlees en deels uit een plantaardige basis bestaat, kan naar eigen voorkeur en inzicht gemengd worden. De verdeling vlees/plantaardige basis is naar eigen keuze, bijvoorbeeld in de verhouding 30/70, 50/50, of 70/30. De toepassingsmogelijkheden zijn breed; er kunnen zowel smakelijke vlugklaar producten mee gemaakt worden als ook toegepast worden in de worstmakerij.

Met deze plantaardige basis is het mogelijk unieke hybride slagersproducten te ontwikkelen met onderstaande kenmerken:
• het is te maken door elke slager met reeds beschikbare apparatuur
• het is uniek en ambachtelijk
• het product is te maken op basis van eigen smaakwensen en te creëren textuur
• het draagt bij aan een goed verdienmodel
• het past in een verantwoord voedingspatroon, het bestaat voornamelijk uit eiwitten
• het levert een bijdrage aan duurzaamheid, deze grondstof bespaart ongeveer 70% aan uitstoot van broeikasgassen.

Duurzaamheid

In het Plant4Texture project zijn hybride slagersproducten ontwikkeld om de hoeveelheid geconsumeerd vlees, en daarmee de uitstoot van broeikasgassen, te verminderen. Uit onderzoek blijkt dat de uitstoot van broeikasgassen met 75% kan worden verminderd wanneer een hybride product met slechts 30% varkensvlees wordt bereid. Bij het gebruik van rundvlees kan een uitstoot vermindering van 70% bereikt worden.
 
Met deze verminderde hoeveelheden vlees (~ 30% vlees in het eindproduct) is de uitstoot van broeikasgassen van hybride producten vergelijkbaar met bestaande vegetarische (niet-veganistische) producten. Deze resultaten kunnen nog lager zijn als er meer producten in één batch geproduceerd worden (relatief minder productverlies). Het overwegen van een andere vleessoort zoals kip (met een lagere milieubelasting), kan de totale uitstoot verder verminderen. Daarom kunnen hybride slagersproducten die in het onderzoeksproject Plant4Texture worden gemaakt, concurrerend zijn met vegetarische (niet-veganistische) producten op het gebied van
klimaatverandering en duurzaamheid.

Peiling onder consumenten

Uit een peiling onder klanten van de slager blijkt dat ruim 40% vanuit het duurzaamheidsaspect een vleesproduct in hun maaltijd wil vervangen door een hybride vleesproduct. Het moet wel lekker zijn en bijdragen aan de gezondheid. Suggesties voor productnamen: ampervlees, mindervlees, hybal, slimme bal of bijnaburger.

Etikettering

Er zijn geen specifieke eisen voor etikettering van hybride producten. Er moet duidelijk worden aangegeven dat het geen volvlees product is, als de klant dat kan verwachten op basis van vorm, kleur of naam. Ei is een verplicht te benoemen allergeen.

Interesse?

Heb jij interesse in de plantaardige gel of de losse grondstoffen? 
Neem vrijblijvend contact op met KNS (j.rijk@knsnet.nl) of laat je gegevens hiernaast achter.

Eerder gepubliceerd