De blog van Marian Lemsom

Marian Lemsom, directeur van de KNS, deelt haar visie op zaken die haar opvallen in haar blogs. Lees haar blog hier. Onderaan de pagina vind je het archief.

Regelmoe

Het ondernemerschap is fantastisch. Toch?! Het runnen van een eigen bedrijf is enorm afwisselend. Je bent altijd bezig om jouw bedrijf nog beter te maken om zo betere resultaten te boeken. Als ondernemer heb jij de touwtjes in handen en daar zet jij al jouw creativiteit, kennis, enthousiasme voor in om succesvol te zijn. Het is natuurlijk een grote verantwoordelijkheid om een bedrijf zo te runnen dat ook nog iets oplevert. Zo lang je er lol in hebt, is ondernemer zijn prachtig.

Slagers zijn echt vakmensen. Ze hebben een passie voor vlees en zijn trots dat zij hun klanten kunnen laten genieten van een ambachtelijk product. Dat is ook een belangrijke reden waarom ze ondernemer zijn geworden. Dat de slagerondernemer meer doet dan als vakman een mooi stuk ambachtelijk vlees op maat te maken is duidelijk. Naast de inkoop, de productie, het aannemen en aansturen van personeel, marketing met jawel aandacht voor alle P’s sta je vooral hele dagen achter het hakblok. Nog steeds ben je dan bezig met de veelzijdigheid van het ondernemerschap in de slagerij.

Toch lijken ondernemers op dit moment minder enthousiast te zijn over het ondernemerschap. Natuurlijk speelt de enorme kostenontwikkeling daar een rol in want dit heeft veel invloed op het wel of niet rendabel houden van het bedrijf. De grootste pijn zit echter in de regels, de regeldruk is te hoog. Dat werd nog eens aangetoond door het Adviescollege Toetsing Regeldruk (ATR), ja, in dit geval goed dat deze bestaat. In hun jaarverslag komt naar voren dat de regeldruk in 2022 fors is toegenomen. Ondernemers zijn wat je noemt regelmoe…. en terecht dus.

Het aantal regels is voor de mkb’ers gewoon te groot. Rapportageverplichtingen, administratieve lastendruk het loopt door de stapeling uit de hand. Dit zit vooral in de hoeveelheid, bovenop het ‘gewone ondernemen’, niet eens in de complexiteit. Natuurlijk moeten er regels zijn, maar wel als het ook iets toevoegt, iets oplevert, en dat ook duidelijk is wat het brengt. Eigenlijk net als bij de activiteiten in een bedrijf. Het moet haalbaar zijn en leiden tot daadwerkelijk risicobeperking of verbetering van bedrijfsvoering. Er moet gewoon eens met de rode pen door de lijst van regels met als doel om overbodige regels te schrappen. En kleine bedrijven moeten vaker worden uitgezonderd van regelgeving die wordt ontwikkeld voor het groot bedrijf. Risicogericht en maatwerk dat zijn thema’s waar wij ons hard voor maken om zo ondernemerschap aantrekkelijk te houden. Stel je voor dat slagers zo regelmoe zijn dat zij stoppen met hun bedrijf? Dat het ambachtelijk product verdwijnt? De impact op de winkelstraten en daarmee de leefbaarheid van steden en dorpen zou enorm zijn. Onze roep naar overheid en politiek is dan: houd de slager in het straatbeeld en schrap overbodige regels voor het mkb!


Marian Lemsom
Directeur KNS

Meer blogs van Marian Lemsom